Παραταση για τα Ηλεκτρονικα Βιβλια

Τι σημαίνει η παράταση για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ;

Παράταση ανακοινώθηκε για την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων της ΑΑΔΕ my DATA, μέχρι την 01/04/2021. Συγκεκριμένα με τροποποίηση της κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, κάθε ελληνική επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να στέλνει τα παραστατικά που εκδίδει από αυτην την ημερομηνία και έπειτα.

Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση των επιχειρήσεων να διαβιβάσουν τα παραστατικά που εκδίδουν από 01/01/2021. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, κάθε ελληνική επιχείρηση θα πρέπει να αποστείλει όλα τα παραστατικά που εκδίδει από 01/01/2021, ώστε να διαμορφωθεί η εικόνα των επιχειρήσεων στα ηλεκτρονικά βιβλία για το έτος 2021. Η προθεσμία υποβολής των παραστατικών του 1ου τριμήνου είναι 31/10/2021.

Δείτε παρακάτω το δελτίο τύπου καθώς και την τροποποίηση της απόφασης για τα my DATA (Α.1138/2020), Α.1300/2020.

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020

 

Δελτίο Τύπου

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ: Από 1.4.2021 η έναρξη της υποχρεωτικής διαβίβασης παραστατικών στην πλατφόρμα my DATA

Με τροποποίηση της κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1/4/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.

Κατόπιν αιτημάτων φορέων της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί το 1ο τρίμηνο του 2021 ως επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης και προσαρμογής των επιχειρήσεων στη λειτουργία του my DATA.

Διευκρινίζεται ότι τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του my DATA, με διαφορετική προθεσμία και συγκεκριμένα όχι αργότερα από την 31/10/2021, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.

Οι ΗΠΑ χαρακτηριζουν την Xiaomi “στρατιωτικη εταιρεια της Κινας”

Μόλις λίγες ημέρες απομένουν για την αποχώρηση του προέδρου Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να στοχοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, την Xiaomi.

H Xiaomi, τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones αυτή την στιγμή, χαρακτηρίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας  σαν “στρατιωτική εταιρεία της Κίνας”. Αυτός ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία μπορεί πλέον να συμπεριληφθεί στις εκτελεστικές αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ και να απαγορευτεί σε αμερικανικές εταιρείες και επενδυτές να συνεργάζονται μαζί της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά της η Xiaomi θεωρεί ότι “λειτουργεί σε συμφωνία με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των χωρών στις οποίες επιχειρεί”. Παράλληλα, στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι “η εταιρεία δεν ελέγχεται, ούτε σχετίζεται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις και σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στρατιωτική εταιρεία της Κίνας”.

Μένει να φανεί αν η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα απορρίψει την συγκεκριμένη απόφαση μιας και η τοποθέτηση της Xiaomi στην σχετική λίστα θεωρήθηκε έκπληξη. Οι περισσότερες εκ των κινεζικών εταιρειών που τοποθετούνται στην “μαύρη λίστα” είναι προσανατολισμένες στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και ειδικεύονται σε τομείς όπως η αεροπορική βιομηχανία, η διαστημική τεχνολογία, η ναυπήγηση πλοίων, τα χημικά, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και άλλες μορφές υποδομών. Η Xiaomi είναι καθαρά μία εταιρεία που παράγει καταναλωτικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια λίστα βρίσκεται και η Huawei, επίσης κορυφαίος κατασκευαστής συσκευών smartphone, ωστόσο αυτή παραμένει και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τηλεπικοινωνιακού υλικού για την εγκατάσταση δικτύων. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η “λίστα” αυτή δεν είναι ίδια με την “entity list”, του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου η οποία δεν επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν τεχνολογικά προϊόντα σε αυτές. Παρόλα αυτά, ορισμένες εταιρείες, όπως η Huawei, βρίσκονται και στις δύο λίστες, τόσο του υπουργείου εμπορίου όσο και του υπουργείου άμυνας.

Το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα καθώς προσπαθεί να μπλοκάρει όχι εταιρείες, αλλά ολόκληρες χώρες που θα χαρακτηρίζονται πλέον ώς “foreign adversaries” (εξωτερικοί αντίπαλοι) και στις οποίες θα απαγορεύεται να παρέχουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στις ΗΠΑ. Σε αυτή την λίστα χωρών περιλαμβάνονται οι Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Κούβα και η Βενεζουέλα.

Στη νέα λίστα του αμερικανικού υπουργείου άμυνας περιλαμβάνονται οκτώ ακόμη εταιρείες οι Advanced Micro-Fabrication Equipment, Luokong Technology, Beijing Zhongguancun Development Investment Center, Gowin Semiconductor, Grand China Aie, Global Tone Communication, China National Aviation Holding και Commercial Aircraft Corporation of China. Παράλληλα, ήδη στην λίστα είναι εταιρείες όπως οι Huawei, Hikvision, Inspur, Panda Electronics και Semiconductor Manufacturing International Corporation.

Ο Elon Musk προσπερνα τον Jeff Bezos

Ο Elon Musk, δημιουργός των Tesla και SpaceX, προσπέρασε τον Jeff Bezos, δημιουργό της Amazon, και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με μία περιουσία που ξεπερνά τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε λόγω της ανόδου της τιμής της μετοχής της Tesla, χθες Πέμπτη, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα βράδυ η περιουσία του Elon Musk να αυξηθεί σε περισσότερα από 185 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, κρατούσε τα σκήπτρα από το 2017, αλλά όπως αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η περιουσία του (προς το παρόν) έμεινε κολλημένη στα 184 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας την πρώτη θέση στον Musk.

Περίπου έναν χρόνο πριν, η καθαρή περιουσία του Musk ανερχόταν περίπου στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, προφανώς πολλά αλλά όχι αρκετά ώστε να τον τοποθετήσουν στο κλειστό κλαμπ των 50 πλουσιότερων ανθρώπων, εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, η μετοχή της Tesla διπλασίασε την τιμή της έως και εννέα φορές έκτοτε. Περίπου το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης (ώρα Ανατολικών ΗΠΑ) η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 45 δολάρια (περίπου 6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα) φθάνοντας στα 800 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της Amazon ξεπερνά το 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημαντικά υψηλότερα από τα 760 δισεκατομμύρια της Tesla. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της Amazon (και σαν αποτέλεσμα αυτού η περιουσία του Bezos) έχει παραμείνει σταθερή τους τελευταίους μήνες κυρίως λόγω αυξημένων ελέγχων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πάντως, ο ίδιος ο Elon Musk φάνηκε μάλλον σαστισμένος από την σχετική είδηση. Η πρώτη του αντίδραση σε μία σχετική ανάρτηση στο Twitter ήταν να σχολιάσει με την φράση “how strange” (δηλαδή “πόσο παράξενο”) και στην συνέχεια να σχολιάσει “Well, back to work…” (δηλαδή “λοιπόν, επιστρέφουμε στην δουλειά” σε ελεύθερη μετάφραση).

Η Qualcomm εξαγοραζει start-up

Η Qualcomm εξαγοράζει μία start-up εταιρεία, που ίδρυσαν προ δύο ετών πρώην μηχανικοί της Apple, έναντι του ποσού των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το όνομα της start-up εταιρείας είναι Nuvia δραστηριοποείται στον τομέα του σχεδιασμού επεξεργαστών και ιδρύθηκε από τρεις μηχανικούς που προηγουμένως είχαν εργαστεί για λογαριασμό της Apple στον σχεδιασμό των chipsets σειράς A, που συναντάμε σε φορητές συσκευές όπως τα iPhones και τα iPads.

Οι μηχανικοί της Nuvia θα ενσωματωθούν στο δυναμικό της Qualcomm με απώτερο στόχο να επιτευχθεί αύξηση των επιδόσεων με παράλληλη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Προφανώς οι απαιτήσεις του 5G computing είναι υψηλότερες και η συγκεκριμένη εξαγορά είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η Qualcomm ώστε να διατηρήσει τα πρωτεία στον χώρο και να βελτιώσει τις επιδόσεις των υλοποιήσεών της.

Η Nuvia αναπτύσσει έναν ευέλικτο πυρήνα επεξεργαστή που, όταν ολοκληρωθεί, φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την αρχιτεκτονική των μελλοντικών επεξεργαστών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nuvia, Τζέραρντ Γουίλιαμς, πρώην επικεφαλής αρχιτεκτονικής επεξεργαστών της Apple, δήλωσε ότι “η βελτίωση της απόδοσης των επεξεργαστών είναι μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρος των μελλοντικών καινοτομιών”.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο πυρήνας στον οποίο εργάζεται η Nuvia μοιάζει σε σημαντικό βαθμό με τους επεξεργαστές των φορητών συσκευών (ταμπλέτες και κινητά), από απόψεως μεγέθους και κατανάλωσης ενέργειας, αλλά με πολύ μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Qualcomm τονίζεται ότι το πιθανότερο είναι οι τεχνολογίες της Nuvia να ενσωματωθούν στο ευρύτερο πορτφόλιο προϊόντων της, που περιλαμβάνει φυσικά λύσεις για κορυφαία smartphones και φορητούς υπολογιστές επόμενης γενιάς, μεταξύ πολλών άλλων. Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι εταιρείες όπως οι Microsoft, Samsung, Google και άλλες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην εξαγορά, αφού είναι και οι ίδιες αποδέκτες των λύσεων της Qualcomm.

Η Google ανακοινωσε την ολοκληρωση εξαγορας της Fitbit

Με μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, η Google γνωστοποίησε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας Fitbit, που δραστηριοποιείται στον χώρο των wearable συσκευών.

Την σχετική ανακοίνωση υπογράφει ο Rick Osterloh, ανώτερος αντιπρόεδρος της Google και αρμόδιος για θέματα συσκευών και υπηρεσιών της εταιρείας. “Πάντα στόχος ήταν οι συσκευές και όχι τα δεδομένα” αναφέρει ο Osterloh, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Google σχετικά με την εξαγορά της Fitbit.

Στόχος της Google είναι να αξιοποιήσει τα ταλέντα του δυναμικού της Fitbit και σταδιακά να αναπτύξει νέες wearable συσκευές, με τρόπο ανάλογο με αυτόν της Nest. Η συγκεκριμένη εταιρεία εξαγοράστηκε από την Google και έκτοτε αφέθηκε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα προϊόντων για το “έξυπνο σπίτι”. Η Google έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει δεδομένα υγείας και άσκησης των χρηστών των συσκευών Fitbit για την προώθηση διαφημιστικού υλικού, κάτι που επαναλαμβάνεται και στην τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας.

Επιπρόσθετα, η Google υπενθυμίζει ότι οι χρήστες των προϊόντων Fitbit θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα επιλογής διατήρησης των δεδομένων άσκησης σε λογαριασμό της Fitbit, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα επιλογής για διαμοιρασμό αυτών των δεδομένων σε τρίτα μέρη ή όχι. Παρόλα αυτά, το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης σε δική του ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι η υπόθεση εξαγοράς της Fitbit από την Google παραμένει αντικείμενο έρευνας του τμήματος αντί-μονοπωλιακών πρακτικών. Άρα, η οριστικοποίηση της εξαγοράς έχει λίγο δρόμο ακόμη μέχρι να πραγματοποιηθεί.

Back To Top